Kolumni | Petra Alijärvi

Kun järki lähtee lätkimään ja tunteet saavat vallan

KOLUMNI

Meistä jokaisella on kokemusta siitä, kun pinna palaa. Me reagoimme eri tavoin, koska olemme erilaisia. Meitä kaikkia kuitenkin yhdistää yksi asia. Tätä tunnetilaa, pinnan palamista, on vaikea peittää. Se näkyy ja usein myös kuuluu.

Miten ihmeessä näin pääseekin käymään? Olemmehan me täysin järjellisiä, aikuisia ihmisiä. Totuus on kuitenkin se, että tilanteen eskaloituessa järki on lähtenyt hetkeksi lätkimään ja jättänyt tunteet ihan oman onnensa nojaan. Ja tunteet voivat olla oman tiensä kulkijoita paitsi, jos otatkin niistä ohjat. Sinä päätät, annatko tunteiden ohjata sinua, vai sinä tunteita.

Vuorovaikutuksessa on aina mukana paljon enemmän kuin vain keskusteltava asia. Ihmiset ovat mukana kokonaisina ja tuovat mukanaan tietoa, aiempia kokemuksia, asenteita, mielialaa ja tunteita. Usein emme tiedosta tätä, vaan annamme kaiken tämän ohjata meitä alitajuntaisesti. Jälkeenpäin järjen palattua ihmettelemme itsekin, mitä ihmettä tapahtui. 

Järkeään voi treenata ennakkoon, jotta se malttaisi jäädä käyttöön tiukassakin tilanteessa. Tärkeintä on aika ajoin tietoisesti pysähtyä tutkimaan tuntemuksia. Kun tunnistat omia tuntemuksiasi ja tunteitasi, opit myös löytämään niille lähteitä. Tunnustele miltä sinusta tuntuu, missä jokin asia tuntuu ja miksi. Osaatko antaa tälle tunteelle nimen? Jopa muutaman kerta päivässä auttaa tunnistamaan ja erityisesti ennakoimaan omia reaktioita.

Totuus on nimittäin se, että jos sinulta palaa pinna ja poistut paikalta, koska et kykene enää järkevään keskusteluun, ei vuorovaikutustilanne suinkaan pääty siihen. Se jatkuu heidän kesken, jotka olivat mukana. Parasta olisikin, että palaisit tilanteeseen rauhoituttuasi. On inhimillistä sanoa, että tunteet ottivat vallan, mutta nyt ohjaus on takaisin sinulla. Ottaa oppia omista reaktioista, pyytää anteeksi ja jatkaa siitä yhteistyössä järjen ja tunteiden kanssa. 


...

Kirjoittaja Petra Alijärvi on vuorovaikutus- ja uravalmentaja, jonka intohimona on työelämän inhimillistäminen. Se tapahtuu aidossa vuorovaikutuksessa ihmisten kesken. Petra on ottanut tehtävää haltuunsa kahdessa yrityksessä, Voimistolla ja Coollassa. Vuorovaikutus on taitoja ja taitoja voi aina kehittää.   

Piiri Kit Oy Hanne Haapakoski

Jutellaanko?

Hanne Haapakoski | CEO 

Haluatko parantaa työyhteisösi sisäistä viestintää? Hienoa, me autamme! Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut Piiri-sovelluksesta tai räätälöidystä sisäisen viestinnän koulutuksesta.

Jätä yhteydenottopyyntö, soita p. 0445030180 tai lähetä sähköpostia hanne@sisainenviestinta.fi

Haluatko hyödyllistä tietoa sisäisen viestinnän kehittämisestä? 

TILAA UUTISKIRJE!

Update cookies preferences